Breadcrumbs


Улогуј се
Утицај медија, друштва и вршњака на рано ступање у сексуалне односе

У нашој школи, 28.11.2018. одржано је предавање о овој теми за ученике седмог и осмог разреда. Предавање су одржале Весна Радека и Ивана Пејчић, представнице удружења „Изабери живот“, које се бави овим радом од 2005.године. Ученици су имали прилике да чују како медији, друштво и вршњаци свакодневно утичу на доношење важних одлука, од којих свака носи своје последице.

Чули смо и податак да се у Србији догоди око 16000 малолетничких трудноћа, од којих су преко 90% нежељене. Данас званична статистика говори о бројци од око 22.000 абортуса годишње, док незванична помиње бројку од око 150.000-200.000 абортуса. Разлог ове непоуздане статистике јесу непрецизни подаци о броју извршених абортуса који се обављају на приватним клиникама. Оно што посебно забрињава јесте велики број трудноћа у периоду адолесценције, као и феномен поновљених абортуса, посебно код жена које користе намерни прекид трудноће као средство контрацепције. Абортус није врста контрацепције, него намерни прекид трудноће са циљем прекида живота човека као биолошке индивидуе, јер живот почиње већ од тренутка зачећа, односно спајања мушке и женске ћелије, а бебино срце може да се чује већ 21.дана како куца.

Такође су споменуте и остале полно преносиве болести које могу бити последица неодговорног ступања у сексуалне односе. Осим ХИВ-а, набројане су и друге учестале болести које носе озбиљне последице: хламидија, Хумано Папилома Вируси, херпес, хепатитис ц и тако даље, као и стерилитет.

Осим ових тешких физичких последица, говорница је упозорила и на емотивне последице које нису мање значајне, а то су: кривица, срамота, жаљење, кајање, брига, страх, смањено самопоштовање, депресија, што може да изазове и вођење аутодеструктивног живота. Како би избегли све ове негативне последице раног ступања у сексуалне односе, ученицима је предочена опција да не морају да подлегну притисцима, него имају свој лични избор у одлукама и слободу да направе најбоље одлуке.

Уколико неко има било каква питања, може слободно да пише на имејл адресу:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., илипозовена021/524-853или   064/266-02-01

Сликекоришћененапрезентацији, стављенеуздозволуауторке.

 

1 1 2 1

3 1 4 1

5 1 6 1

 

7 1 

8 2