ОСНОВНА ШКОЛА ИВАН ГОРАН КОВАЧИЋ СУБОТИЦА

024/552-763

sekretarijat@igk.edu.rs

ОСНОВНА ШКОЛА ИВАН ГОРАН КОВАЧИЋ
СУБОТИЦА

Jesenji raspust

Jesenji raspust koji počinje danas, se završava u sredu 02. novembra, kada se nastava nastavlja po sadašnjem rasporedu. Smena i raspored se menjaju 07. novembra.

A povodom predstojećeg praznika Svih Svetih, neki naši učenici su predložili da se pogledaju neki zanimljiivi materijali, kako ukrasiti bundevu, i malo o istorijatu samog praznika koji se na zapadu naziva Noć Veštica.

Evo nekih zaminljovisti koje je prikupila naša učenica Anđela Đermanović :

{edocs}pdf/tradiobic.pdf,700,400{/edocs}

A evo i par recepata za sladokusce :

Jela od bundeve

PogaÄŤice sa sirom i bundevom – potrebno je: 250 g brašna, 250 g margarina, 150 g punomasnog švapskog sira, 150 g sitno rendane bundeve, 1 kašikica soli, 1 jaje za premazivanje i susam za posipanje. Svi navedeni sastojci se zamese u glatko testo i ostave na hladno da odstoje sat vremena. Veći pleh se podmaĹľe margarinom i na njega se reÄ‘aju male pogaÄŤice debljine 1 cm premaĹľu se dobro umućenim jajetom i pospu susamom, te se peku oko 20 minuta na 200 C.

Krem supa od bundeve – potrebno je: 2 kašike maslinovog ulja, 70 g luka, 400 g naribane bundeve, 1 l vode, so (ili zaÄŤin), malo bibera i malo pavlake. Sitno seckan luk proprĹľiti na ulju, dodati rendanu bundevu i so, pa sa malo vode dinstati dok ne omekne. Sve propasirati, dodati preostalu vodu, pustiti da provri te dodati biber i pavlaku. SluĹľiti uz korn fleks ili preprĹľene kockice hleba.

Umak od bundeve sa karijem – potrebno je: 1 kg bundeve, 1 veći luk, 2 ÄŤena belog luka, 2 kašike margarina, 2 kašike pavlake, 1 kašikica karija i sitno seckan peršunov list. Na margarinu izdinstati sitno seckan luk pa mu dodati sitno izrendanu bundevu, posoliti i dinstati sa vrlo malo vode. Kad omekne usitniti je mikserom, pa dodati sitno seckan beli luk i kari, a kad se dobro zagreje i pavlaku. Uz ovaj umak obiÄŤno ide pohovano belo pileće meso i pekarski kropir, a kao salata slatki kupus i cvekla.

Njoke od bundeve – potrebno je: 900 g bundeve, 300 g krompira, 100 g griza, 200 g brašna i so. Obariti bundevu i krompir, propasirati ih, potom im dodati griz i brašno i sve zamesiti. Na dasku sa brašnom kašikicom vaditi njoke te ih ostaviti da odstoje 1 sat. Kuvati ih u slanoj vodi 5 minuta, a potom ih proprĹľiti na margarinu da porumene. Ovako pripremljene njoke moĹľete posluĹľiti uz Umak od bundeve sa karijem umesto pekarskog krompira.

Prijatno i uĹľivajte u prazniku!

 

Kako napraviti ukrasnu bundevu :

Scroll to Top