Breadcrumbs


Login Form
Бајка

Све бајке су исте. У свакој има једна принцеза и један принц. Принцеза је лепа и принц такође, и они тако живе....и онда се принцези нешто грозно деси. Често је ухвати аждаја и покуша да је убије. Тада принц, тако паметан и способан, долази да је спаси...И мислим да не постоји ниједна бајка где принц трагично умире на крају. Не! Аждаја је та која умире. Принц прелази неке препреке које нико други не може осим њега, јер је он тако паметан и способан, а и храбар. Углавном, мање- више то је то.

Али ово је једна другачија бајка....

На прелепој ливади бескрајне лепоте живела је у свом дворцу једна принцеза. Та принцеза се звала Катарина. Катарину није много занимало како изгледа, како се понаша, како се облачи, шта мисле о њој. Укратко, она је била сасвим другачија од осталих принцеза. Није ишла на чајанке и забаве и није уживала у трачарењу са својим другарицама. Она заправо није ни имала другарице. По њеном мишљењу, све принцезе биле су слабе и неспособне. Живела је потпуно сама у великом дворцу који је био опасан дебелим зидовима. Дворац је био веома стар и људи су мислили да је она нека врста вештице. Катарина је много више времена проводила у „ Забрањеној шуми" где су живела многа опасне бића. Кући је долазила само да једе и спава.

Једног јутра се пробудила и осетила мучнину. Одлучила је да тај дан не иде нигде, већ само да остане у кући...Села је у двориште поред каменог бунара и почела полако да испија свој чај. У крило јој је скочила жаба. Катарина баци шољу пуну чаја , узе жабу и упита је: „ Ко си ти? Шта хоћеш? Како си доспео овамо?" Жабац одговори тихим гласом: „ Ја сам принц. Мене је зла вештица претворила у жапца. Али Ви можете да ме спасите! Само ме пољубите и ми ћемо се венчати и Ви ћете живети са мном и са мојом мамом и куваћете ми !"

„ Не бих баш рекла", рече Катарина док је вечерала жабље батаке .

Ања Марковић, VII- 3, ОШ „ Иван Горан Ковачић", Суботица