Breadcrumbs


Login Form
 

СУДБИНЕ У МАГЛИ                     

Неколицина ученика осмих разреда, правих љубитеља сцене, покушала је, јуче, 16.октобра 2018, да докучи вечно лутајућу судбину српског народа, у позоришној представи „Судбине у магли“, рађеној по мотивима романа "Воз савести" Драгомира Дујмова, српског писца из Мађарске и професора српског језика и књижевности у Српској школи "Никола Тесла" у Будимпешти. Инспирисан je историјским, уједно и трагичним догађањима приликом исељења батањских Срба у Краљевину СХС 1923. године. Представу је режирала Зорица Јурковић,драмски педагог у Српској гимназији, а извели су је ученици ове школе, чланови драмско-позоришне радионице "Сунцокрет“, у сарадњи са Фондацијом Данило Киш“ у Суботици.

Гледаоцима је на савремен начин и кроз призму садашњег времена и великих миграција међу младима приказана судбина српског народа из енклава у Мађарској за време Првог светског рата. Након рата, уследила је оптација*. У Мађарској им је обећана земља и послови у Србији, што се тада за многе није остварило, него су завршили свој живот у вагонима у Футогу, а неки касније даљим расељавањима. Њихова тешка судбина, бол и губици које рат неминовно доноси, сеобе у свој народ, затим њихово сурово неприхватање и одбацивање као „дођоша“ веома је реално и емотивно приказано.

Али, потомци тих људи данас се поново враћају у места својих предака у Мађарској, покушавајући да сачувају снове и традицију на свом матерњем језику.

*Оптанти- лица која су се, на основу међународног права, определила да се одрекну дотадашњег држављанстваи приме ново, државе у којој живи већина њиховог матичног народа. Кад оптирају за то право, онда се и преселе у нову државу.

 

судбине у магли3 20181016 202028 LLS

 

2 1 20181016 193000 LLS