ОСНОВНА ШКОЛА ИВАН ГОРАН КОВАЧИЋ СУБОТИЦА

024/552-763

sekretarijat@igk.edu.rs

ОСНОВНА ШКОЛА ИВАН ГОРАН КОВАЧИЋ
СУБОТИЦА

План примене мера за спречавање ширења заразне болести COVID-19

НОВИ КОРОНА ВИРУС – ПРЕПОРУКЕ ЗА ДЕЦУ

 

I Превентивне мере и активности за спречавање појаве епидемије
заразних болести
Информације о симптомима заразне болести:
На основу тренутних сазнања стручњака процењује се да је период инкубације COVID-19
између 2 и 14 дана (додатно препорука је да се прате најновије информације које
објављује Министарство здравља). То значи да ако је особа била у контакту са особом
којој је потврђен вирус корона, а након 14 дана остане здравa највероватније није
инфицирана.
Током трајања инкубације у периоду од 14 дана, код особа које имају инфекцију COVID-
19 могу се развити симптоми као што су:
– кашаљ
– отежано дисање
– повишена температура
– грозница
– болови у мишићима
– главобоља
– цурење из носа
– запаљење грла.
Важно је напоненути да један број оболелих не развија наведене симптоме и да не
показује симптоме обољења, али да може бити заражен и на тај начин представља
преносница вируса.
Ова инфекција може да изазове озбиљније здравствене последице код лица са ослабљеним
имунолошким системом, старијих особа и оних са хроничним здравственим проблемима
као што су дијабетес, рак, хронична опструктивна болест плућа и др. Такође, поред
наведених угрожених група, тежак облик болести могу развити и потпуно здраве и младе
особе, без претходних обољења или хроничних болести.
Два најчешћа начина како се COVID-19 шири, јесу:
– капљичним путем;
– додиривањем површина, предмета или шаке инфициране особе која је
контаминирана респираторним излучевинама, а затим додиривањем сопствених
уста, носа или очију.

Најновија сазнања о вирусу указују на чињеницу да се вирус може пренети и путем
излучевина (екскремената) па су санитарни чворови (умиваонице, тоалети место,
гардеробе и др.) места на којима треба обратити посебну пажњу на заштиту од преношења
вируса, и са аспекта редовног и адекватног одржавања хигијене, као и са аспекта њихових
корисника.
Организација рада:

ОСНОВНА ШКОЛА ” ИВАН ГОРАН КОВАЧИЋ ” СУБОТИЦА

Агенција за безбедност и здрављe на раду “SAFETY FIRST” Бачко Добро Поље79
При организацији рада и радних активности, водиће се рачуна о одржавању дистанце
између запослених радника и других лица. Сви запослени за које се утврди да одређене
послове могу обављати од куће, биће упућени на рад кући.
Одлуку о томе донеће директор и благовремено обавестити запослене. При раду, сви
запослени су дужни да се придржавају мера датих у овом правилнику, али и да ту културу
понашања и примене мера задрже и у слободно време.
Дезинфекција радних и помоћних површина и одржавање хигијене:
У току трајања заразе, одржавање хигијене свих просторија ће бити подигнуто на
највиши ниво. Дневну дезинфекцију радних површина и опреме за рад ће обављати сваки
запослени на свом радном месту при чему ће пре почетка рада извршити дезинфекцију
намештаја (сто, столице, полице и сл.), као и дезинфекцију опреме за рад непосредно пре
почетка рада (нпр. тастатура, миш, хефталица, бушач за папир, командни пултови и
команде на машинама, волан, седиште у возилу, ручицу мењача и друге контактне
површине у возилу и сл.), за. За ту намену ће користити 70% раствор алкохола или
асепсол у недостатку алкохола и убрус. Не примењивати алкохол на осетљивим
површинама. Дезинфекција наведених површина и опреме ће се вршити и по завршетку
рада. Сву опрему за рад коју запослени деле, дужни су да сваки пут пре и после употребе
обавезно дезинфикују.
Налаже се појачано одржавање личне хигијене, које подразумева обавезно прање
руку по уласку у радни простор и то употребом топле воде и сапуна. За сушење руку
обавезно користити једнократне убрусе који се после употребе морају бацити у канту
за смеће обложену кесом која се може затворити.
Прање руку обавезно је и пре и после оброка, као и више пута у току дана, а у складу са
потребом. Сви судови и есцајг који се користе морају се после употебе детаљно опрати
врућом водом и детерџентом.
Саветује се свим радницима да користе сопствене шоље, чаше и есцајг. Забрањено је
делити кухињски прибор, шоље и чаше са другим лицима.
У случају појаве оболелих или других лица, односно лица на која сумњамо да су оболели,
обавезна је дезинфекција радног простора, опреме и површина од стране даваоца
професионалне услуге дезинфекције. На крају сваког радног дана, обавезно се мора
избацити смеће. Кеса се пре бацања мора везати или на други начин затворити. Обавезна
је употреба рукавица и прање руку после бацања смећа.
Обезбеђивање довољне количине средстава за одржавање личне хигијене и
дезинфекционих средстава:
Обезбеђивање довољне количине сапуна, убруса и дезинфекционих средстава пада на
терет и рачун послодавца, а за вођење евиденције о стању и потребним набавкама
одређују се директор и руководиоци пословних јединица/сектора/одељења и сматрају се
одговорним за обезбеђивање ових средстава. У случају рада на терену, службеном путу и
сл. или непредвиђених околности, запослени може и на рачун предузећа уколико је у
могућности, да купи и употреби средства за одржавање хигијене или дезинфекцију, а
послодавац је дужан да му надокнади те трошкове.

Scroll to Top